Conjugarea verbelor in poloneza

Deoarece nu este o limba foarte cautata, vom conjuga doar trei verbe principale din limba poloneza. Mai jos gasiti conjugarea verbelor in limba poloneza:

Nu uitati, in cazul in care va intereseaza conjugarea altui verb din aceasta limba, puteti folosi oricand pagina de contact.

conjugarea in poloneza

Invatarea verbelor din limba poloneza este foarte importanta deoarece sunt parti importante ale propozitiilor si nu ne putem descurca sa vorbim in poloneza fara ele.

La timpul prezent, in poloneza, verbele au urmatoarele terminatii:

ja, ty -sz, on (ona, ono) fara terminatie, my -my, wy -cie, oni(one) ,

Exemple:

ja lubię (Imi place), ty lubisz, on (ona, ono) lubi, my lubimy, wy lubicie, oni (one) lubią.

Aceste terminatii va pot ajuta mult deoarece cu ele puteti conjuga majoritatea verbelor la timpul prezent, nu aveti nevoie decat de radacina verbului. De exemplu, radacina lui lubić (a placea) este (lubi-).

La timpul trecut avem urmatoarele terminatii:

ja: -em, ty: -eś, on: fara terminatie, ona: -a, ono: -o, my: -iśmy, wy: -iście, oni: -i, one: -y.

Exemple :

ja grałem (Eu am jucat), ty grał, on grał, ona grała, ono grało, my graliśmy, wy graliście, oni grali, one grały.

In multe cazuri nu este la fel de simplu ca in exemplu de mai sus deoarece limba poloneza contine numeroase schimbari in timpul conjugarii: vocale sunt inlaturate, consoane adaugate, etc.

La timpul viitor nu trebuie sa ne complicam,a cesta este simplu, vom folosi verbul la infinitiv plus verbul być (a fi ) in forma corecta.

Exemple:

Ja będę jechać (Eu voi merge), ty będziesz jechać, on (ona, ono) będzie jechać, my będziemy jechać, wy będziecie jechać, oni (one) będą jechać.

Asta inseamna ca nu trebuie sa ne gandim la radacina verbului ci sa avem verbul la infinitiv si sa adaugam verbul auxiliar a fi.