Conjugarea verbelor in sarba

Deoarece nu este o limba foarte cautata, vom conjuga doar trei verbe principale din limba sarba. Mai jos gasiti conjugarea verbelor in limba sarba:

Nu uitati, in cazul in care va intereseaza conjugarea altui verb din aceasta limba, puteti folosi oricand pagina de contact.

conjugarea in sarba

Formele verbelor in sarba

Forma de infinitiv: este forma ce apare in dictionar. In limba sarba astfel de verbe se termina in „-iti” (ex. piti, a bea), „-ati” (ex. doneti, a aduce) sau orice varianta de „-ti” (jesti, a manca). Un numar mic de verbe au terminatia la infinitiv „-ći” (ići, a merge)

Radacina verbului: Forma de baza a verbului, fara sufixuld e infinitiv sau alte sufixe. De exemplu, radacina verbului piti (a bea) este „pi”.

Participii: forma verbelor folosita in formarea timpurilor sau a vocilor (activ/pasiv). De exemplu pevajući (cantat) este participiul prezent, svirao  (jucat) este participiul trecut iar napravljen  (facut) este participiul pasiv.

Timpurile verbelor

Verbele in sarba pot exprima timpul unei actiuni sau a unui eveniment. Asadar avem trei timpuri de baza: prezent, trecut si viitor.

Aspectul verbelor

In afara de prezentarea timpului, verbele pot exprima si aspectul, indicandu-se astfel daca actiunea descrisa s-a terminat sau nu. Avem verbe perfective sau imperfective. Dupa nume, cele perfective arata actiunea terminata iar celelalte o actiune neterminata(in curs sau nu)

Vocea

Bineinteles, in continuare, in limba sarba avem si vocea, activa sau pasiva, in functie de cine indeplineste actiunea verbului.

Conjugarea si clasele

Verbele isi schimba clasa morfologica in functie de timp, aspect,voce sau persoana (persoana I, persoana II, persoana III). Aceste forme diferite de flexiune ale verbului in sarba sunt numite „conjugarea verbelor” sau „clase de verbe”. Verbele din sarba au trei clase, trei categorii de conjugari diferite ale verbelor.